Aranyhármas - egyszerű és hatékony megoldást kínál a gyermekek és felnőttek gerincproblémáira!


 PÁRNA

 

Fel

Alapítványunk kiemelt szakmai támogatója az Egészségügyi Minisztérium!

 


MI A GYERMEK GYÓGY-ÜLŐPÁRNA HATÁSÁNAK LÉNYEGE?

Az általunk ajánlott gyermek gyógy-ülőpárna ülőfelületének - korosztálytól függően - 12,2 - 13,0 fokos az előre lejtése. Biomechanikai vizsgálatok során megállapították, hogy ez a lejtés optimálisan segíti az aktív ülést, és a gerincet viszonylag a legkisebb terhelésnek teszi ki. Ebben a helyzetben ideális egyensúly alakulhat ki a hát- és hasizmok működése között, ami az aktív ülést a legkisebb izommunkával tudja biztosítani. Így válik lehetővé az ülés közben a gerinckímélő testtartás, és ez hozzájárulhat a tartáshibák kialakulásának és a későbbi panaszoknak a megelőzéséhez is.

(Oliver J., Middleditch A.: Functional anatomy of the spine. Butterworth-Heinemann Ltd., 1991;   Mandal A.C.: The correct height of school furniture. Physiotherapy, 1984, 40, 2, 48.;    Eklund J.A.E., Corlett E.N.: Evaluation of spinal loads and chair design in seated work tasks. Clin. Biomech., 1987, 2, 27.)

A gyógy-ülőpárna különleges összetételű anyaga megfelelően kemény, hogy kifejthesse emelő hatását, ugyanakkor elég rugalmas, hogy kényelmes ülést biztosítson.


A GYERMEK GYÓGY-ÜLŐPÁRNA ORVOSI HATÁSVIZSGÁLATA

A gyermekeknek kifejlesztett gyógy-ülőpárnával kapcsolatban a párnát kifejlesztő és gyártó cég megkereste az Egészségügyi Minisztériumot, hogy a gyógy-ülőpárnák vizsgálatának elvégzéséhez segítséget kérjen. Az EM részéről dr. Somhegyi Annamária a bemutató anyagot megtekintette, és a szakorvosi kísérlet megvalósítására felkérte a békéscsabai Réthy Pál kórház ortopéd osztály osztályvezető főorvosát dr. Tóth János urat.

A hivatalos kísérletek eredményeként 2004. július 05-én kaptuk meg az Ortopéd Szakorvosi Véleményt. A gyakorlati vizsgálatok egyértelműen kedvezőek voltak és megerősítették azt, hogy minél előbb el kellene kezdeni iskolai gyógy-ülőpárnák országos megismertetését, használatbavételét.

Részlet az orvosi szakvéleményből:

“A tanév elején és végén a párnát használó tanulókat független ortopéd szakorvos vizsgálta meg, a két vizsgálat eredményét tanulónként összehasonlítottuk és értékeltük...

A második vizsgálat során az alábbi pozitív változásokat észleltük: 

1.

Lapos hát normál tartássá változott:

7 %

2.

Tartási kyphosis (hanyag tartás) normál tartássá változott:

13 %

3.

Matthiass-teszt: negatívvá változott:

23 %

4.

Törzs-aszimmetria megszűnt:

30 %

5.

Adams-teszt negatívvá vált:

10 %

 A pedagógusok visszajelzései egyértelműen kedvezőek voltak: a tanulók örömmel használták a párnákat, figyelmük kitartóbb volt, teljesítményük javult.

Az ALVITAL Bt. által forgalmazott gyógy-ülőpárnák által biztosított testtartás kedvező biomechanikai hatása a gerincre kísérletesen bizonyított.”


SZAKMAI TÁMOGATÓK

  • Az Egészségügyi Minisztérium - az illetékes szakmai kollégiumok véleménye alapján - kiemelt szakmai támogatásáról biztosított, valamint javasolta a gyógy-ülőpárna használatának felvételét a Nemzeti Népegészségügyi Programba.

  • Magyar Gyógytornászok Társasága (Budapest) támogatja a speciális gyógy-ülőpárnák használatát az általános-, és középiskolákban.

  • A Magyar Gerincgyógyászati Társaság (Pécs) hasznos kiegészítőnek tartja a gyermekek gerincvédelmében.

  • A Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Stratégia Programtanács egyetért a párna használatával és szorgalmazza annak általános bevezetését.


MIÉRT SZÜKSÉGES A GYERMEKEK RÉSZÉRE KIFEJLESZTETT GYÓGY-ÜLŐPÁRNÁT HASZNÁLNI?

Az ülő testtartás a gerinc számára igen megterhelő. A csigolyákra és a porckorongokra ható nyomóerő lényegesen nagyobb, mint álló helyzetben, és ez veszélyeztető tényező a gerincpanaszok kialakulása szempontjából. Éppen ezért arra kell törekedni, hogy az ülőhelyzet során testtartásunk a lehető legkedvezőbb legyen: „egyenes háttal” üljünk.

Ülés közben azonban hajlamosak vagyunk a gerinc előre hajlítására, a „kerek háttal” való ülésre, ami a csigolyák és a közöttük levő porckorongok terhelését tovább fokozza.

Enek a helytelen ülőtartásnak a következménye, hogy a növekedésben levő iskolás korosztály izomzatának edzettsége (ereje és nyújthatósága) általában nem megfelelő, és nem alakult ki a helyes testtartás szokása és tudatos önkontrollja sem. A problémát nem oldotta ugyan meg, de segítette az a régi szokás, amikor hátra tett kézzel ültünk az iskolapadban.

A helyes ülőtartás kialakítását az ülőbútor is befolyásolja. A használatban levő legtöbb irodaszék és iskolai ülőbútor nem felel meg azoknak az ergonómiai követelményeknek, melyek a helyes ülőtartást elősegítenék. Éppen ezért kedvezőtlen és veszélyeztetett helyzetben vannak a tartósan ülő munkát végzők, és ebbe a kategóriába tartoznak az iskolások is, akik éveken át napi több órát töltenek ülő testhelyzetben.

Aktív ülés közben a gerinc kímélése szempontjából az a kedvező, ha a medence kissé előre billen (az álló testhelyzetnek megfelelően), ami azáltal érhető el, hogy az ülőfelület 10-15 fokos szögben előre lejtő. Léteznek ugyan ilyen speciális ülőbútorok, mint pl. a „térdelő ülőke” vagy a billenő-lapos ergonómiai szék, ezek azonban költségesek, nehezen beszerezhetők, és vagy csak aktív ülésre alkalmasak, vagy nehézkes az átalakításuk.

Szükséges tehát egy olyan „segédeszköz”, amely a passzív ülésre tervezett ülőbútort át tudja alakítani az aktív ülés követelményeihez. A hatékonyság mellett nem elhanyagolható a könnyű kezelhetőség, a kényelmesség és a kedvező ár sem.


 

KÖZVETLEN  ÉS  KÖZVETETT  ELŐNYÖK

Gerincvédő ülőtartás • Közérzetjavulás • A fáradékonyság csökkenése • A koncentráló képesség javulása • Eredményesebb oktatás • Kevesebb gyógykezelés • Egészségesebb felnőttkor


A GYERMEKEKNEK KIALAKÍTOTT GYÓGY-ÜLŐPÁRNA TÍPUSAI

 

DIÁK-I

140 cm testmagasságig

(óvodásoknak, 1-3. osztályosoknak)

A gyermekek ízlésvilágának megfelelően vidám, mintás, huzattal van ellátva, ami megkönnyíti a gyógy-ülőpárna használatának megszerettetését. Kötőszalaggal lehet rögzíteni, így meggátolva a párna lecsúszását.

 

 

DIÁK-II

130-160 cm testmagasság között

(3-5. osztályosoknak)

Egyszínű pamut-textil huzattal készül. Kötőszalaggal lehet rögzíteni, így meggátolva a párna lecsúszását.

 

 

DIÁK-III

150 cm testmagasságig

(5. osztálytól felnőtt korig)

Egyszínű pamut-textil huzattal készül. Kivitelezése megegyezik a felnőtt gyógy-ülőpárnával.

 

Honlap Visszajelzés Keresés
Alapítványunk bankszámlaszáma: 10100840-57492900-01000007
 
Copyright © 2006 ARANYHÁRMAS ALAPÍTVÁNY